PRIMĂRIA COMUNEI DOBA, JUDEŢUL SATU MARE, ROMÂNIA

COMUNICATE DE PRESA - detalii INCHIDERE PROIECT HURO 1001 / 205

» Inapoi INCHIDERE PROIECT HURO 1001 / 205 13.12.2012 10:49

Cu ajutorul finanţării obţinute prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, Comuna Doba şi-a elaborat documentaţia tehnică pentru drumul de legătură Doba - Csengerújfalu

 

- Comunicat de presă -

 

Avem deosebita plăcere de a vă invita, luni, 17 decembrie 2012, începând cu ora 12.00 (ora României), la sediul Primăriei comunei Doba (Comuna Doba, Strada Principală, nr. 56, tel. 0040261869135) la întâlnirea organizată de către Consiliul Local al comunei Doba, în calitate de partener de proiect şi conducerea Autoguvernării Locale Csengerujfalu, în calitate de partener lider, cu ocazia finalizării proiectului HURO/1001/205 Elaborarea documentaţiei tehnice în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trafic între localităţile Csengerujfalu şi Doba. La acest eveniment vor fi prezenţi reprezentanţi ai conducerii celor două instituţii, echipa de proiect şi alţi invitaţi.

Îmbunătăţirea colaborării la graniţa dintre România şi Ungaria, în special în ceea ce priveşte soluţionarea nevoilor comunităţilor privind infrastructura, este una dintre priorităţile pe care şi le-a propus Consiliul Local al comunei Doba (judeţul Satu Mare), în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, Autoguvernarea Locală Csengerújfalu (judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg), prin intermediul acestui proiect. Proiectul, căruia i s-a acordat finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, a dispus de un buget total de 151.663,80 Euro, din care 96.198 euro i-au revenit liderului de proiect (Autoguvernarea Locală Csengerújfalu), iar 55.465,80 euro i-au revenit partenerului de proiect (Consiliul Local al comunei Doba). Perioada de derulare a proiectului a fost de 11 luni şi s-a  desfăşurat în perioada 1 februarie 2012 – 1 ianuarie 2013. Obiectivele generale ale proiectului au fost îmbunătăţirea condiţiilor de trafic între localităţi, întărirea cooperării şi îmbunătăţirea competitivităţii regiunii. Obiectivele specifice au fost pregătirea proiectului de infrastructură şi reducerea distanţelor dintre localităţi. Rezultatul principal al acţiunii este realizarea documentaţiei tehnice în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trafic între localitatea Doba şi localitatea maghiară Csengerújfalu. Astfel s-a realizat prima etapă a îmbunătăţirii infrastructurii rutiere care reduce distanţa dintre localităţile Csengerújfalu şi Doba, respectiv realizarea documentaţiei tehnice (studiu de fezabilitate şi proiect tehnic) pentru reabilitarea unui drum istoric de legătură, transfrontalier, între cele două localităţi. Drumul va avea o lungime totală de aproximativ 6 km., dintre care 3,8 km. pe partea română. Distanţa dintre cele două localităţi se va reduce de la 50 de km. la 6 km Principalele pachete de activităţi au fost: pregătirea proiectului, managementul proiectului, realizarea documentaţiei tehnice, activităţi conexe şi activităţi de comunicare şi promovare a proiectului. În cadrul proiectului au fost organizate periodic întâlniri bilaterale între parteneri. Grupul ţintă al proiectului l-a  reprezentat populaţia celor două localităţi partenere, adică un total de 3.715 de locuitori (845 de locuitori în Csengerújfalu şi 2.870 de locuitori în Doba)..

Pe plan general, infrastructurile regionale necesare asigurării unei minime deserviri a nevoilor comunităţilor, în acest stadiu de dezvoltare, există, dar sub-investiţiile cronice timp de mai multe decenii impun fonduri importante pentru modernizare, fie că este vorba de reţelele de transporturi rutiere sau feroviare. În momentul de faţă, comunitatea din zona de frontieră a judeţului Satu Mare, la fel ca multe alte zone din România, se confruntă cu lipsa infrastructurii edilitare care să asigure confortul unui trai decent. Aşadar, soluţionarea acestei probleme devine deosebit de importantă pentru membrii comunităţii din Doba şi Csengerújfalu. Este importantă sporirea nivelului condiţiilor de trai şi crearea unui cadru general favorabil atragerii de investitori în zonă. Un scop major al tuturor localităţilor din zona de graniţă este îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru toţi locuitorii, prin asigurarea infrastructurii şi utilităţilor necesare în vederea revitalizării economiei locale şi a creşterii atractivităţii zonei. Conexiunile dintre reţelele de infrastructură transfrontalieră sunt încă insuficiente, acesta reprezentând un punct slab al regiunii de graniţă. Din acest motiv, instituţiile aflate în zona de frontieră trebuie să-şi conjuge toate eforturile pentru a depăşi aceste impedimente care separă două state vecine. Situaţia existentă în judeţul Satu-Mare şi în judeţul Szabolcs – Szatmár - Bereg din domeniul infrastructurii rutiere, în special în mediul rural, necesită un volum mare de lucrări edilitare. Costurile de implementare a proiectelor pe tema infrastructurii sunt foarte mari, iar bugetele locale sunt insuficiente pentru a putea acoperi necesarul de cheltuieli, impunându-se eşalonarea în timp a investiţiilor. Dezvoltarea celor două comunităţi pe plan industrial, socio-cultural şi turistic argumentează încă o dată necesitatea şi oportunitatea proiectării investiţiei. O infrastructură de transport eficientă, contribuie la creşterea competitivităţii economice, facilitează integrarea în economia zonei de graniţă şi permite dezvoltarea de noi activităţi pe piaţa internă. La nivelul celor doi parteneri de proiect este nevoie de modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere în vederea reducerii distanţei dintre comunităţi şi a stimulării cooperări transfrontaliere.

 

Pentru mai multe informaţii despre proiect contactaţi-ne la nr. de tel. 0261/869.135 sau consultaţi pagina de internet www.primariadoba.ro

 

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, Ungaria şi România. Obiectivul general al Programului este de apropia actori economici, persoane şi comunităţi, cu scopul de a exploata mai eficient oportunităţile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră.

“Conţinutul acestui material nu reprezintǎ în mod necesar poziţia oficialǎ a Uniunii Europene” 
Fisiere: